Szűrővizsgálatok férfiaknak? – Igen, feltétlenül!

Egy igazi férfi sosem beteg, miért is járna szűrővizsgálatokra – ismerős a gondolat talán sokunknak. A betegségek azonban nem válogatnak, korai felismerésüknek mindkét nem esetében kiemelkedően fontos szerepük van.

Megelőzés és korai felismerés

A szűrővizsgálatoknak és rendszeres egészségügyi ellenőrzéseknek rendkívül fontos szerepük van az egyes betegségek korai felismerésében. Életmódunkból, genetikánkból adódóan eleve lehet hajlamunk különböző betegségekre, a szűrővizsgálatok azonban segítenek azonosítani a családi anamnézisből vagy életmódbeli tényezőkből eredő egyéni egészségügyi kockázatokat.

A rendszeres egészségügyi ellenőrzések során észlelhetők a mentális egészséggel kapcsolatos problémák is, szintén kulcsfontosságú, hogy ezekre időben reagáljunk. A társadalmi és munkahelyi elvárások miatt a férfiak talán leggyakoribb kezeletlen problémája a depresszió. Ha bármilyen okból tartósan kilátástalannak látjuk saját helyzetünket, ne fogadjuk el ezt az állapotot, keressük szakember segítségét. Előfordulhat, hogy munkahelyváltással is sokat tehetünk mentális egészségünk javítása érdekében. Ha úgy érezzük, ez lenne a megoldás, tájékozódjunk folyamatosan a szakterületünkön vagy lakóhelyünk környékén elérhető nyitott pozíciókat illetően: a Profession oldalán például a szolnoki állásokra szűrve is böngészhetünk.

Milyen vizsgálatokra érdemes rendszeresen járnunk?

Számos olyan betegség van, amelyek miatt férfiként rendszeresen kellene egészségügyi szűréseken részt vennünk. Ezek közül talán a legfontosabb a prosztataszűrés, hiszen a prosztatarák a férfiaknál előforduló leggyakoribb rákos megbetegedés. Ugyanígy nagyon fontos a vastagbélrák szűrése, ami segíthet a korai stádiumú rák felismerésében, a kezelés mielőbbi megkezdésében. Szintén kiemelten gyakoriak a férfiak körében előforduló szív- és érrendszeri betegségek. A rendszeres vérnyomásellenőrzés, koleszterinszint-mérés és egyéb kardiovaszkuláris szűrővizsgálatok segítenek az érrendszeri betegségek kockázatának felmérésében. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése is elengedhetetlen a cukorbetegség időben történő felismerése érdekében, hiszen a kezeletlen cukorbetegség komoly szövődményekhez vezethet. Nem csak nőket érintő probléma a csontritkulás, idősebb férfiak esetében ugyanúgy megjelenhet ez az állapot, aminek korai felismerésében sokat segíthet a rendszeres csontsűrűségmérés.

Mindenképp fontos mérlegelnünk azt, hogy jelenlegi munkahelyünk mennyire járul hozzá egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Ha úgy érezzük, hogy a ránk nehezedő stressz egészségtelen életmódi szokásokat alakított ki nálunk, úgy a szűrővizsgálatok mellett életmódunkon is változtatnunk kell, sőt, ehhez akár munkahelyváltásra is szükségünk lehet. Fontos, hogy bármilyen döntés előtt időben kezdjünk el tájékozódni a számunkra megfelelő lehetőségekről lakóhelyünk környékén. Akár a békéscsabai állásokra koncentrálva is kereshetünk a Profession oldalán megjelenő álláshirdetések között.

Egyéni igények, rendszeres odafigyelés

A szűrővizsgálatok és ellenőrzések szükségessége egyénenként változhat az életkor, egészségi állapot és más tényezők függvényében. Az azonban tény, hogy a rendszeres ellenőrzésekkel segíthetünk megőrizni egészségünket vagy korai stádiumban kezelni egészségügyi problémáinkat.