Dubai rövid történelme

Dubai azon kevés városok egyike a világban, amelynek fejlődése egyik napról a másikra történt meg. A történelme mutatja azt a káprázatos utat, ahová az egykori gyöngyéről híres város napjainkra eljutott és egy kozmopolita nagyvárossá nőtte ki magát. A város építészetét az ultramodern technikai megoldások jellemzik, ugyanakkor a növekedése talán soha nem áll meg.

Dubai a múltban is a Közel-Kelet egyik legnagyobb jelentőséggel bíró kereskedelmi, üzleti és gazdasági központja volt. Egykoron kis kereskedelmi kikötőként a bevételei a halászatból, gyöngybúvárkodásból és a mezőgazdaságból keletkeztek.

Az emirátus gazdasági fejlődésnek motorja az 1960-as évektől az olaj felfedezésétől indult be. Továbbá kereskedelmi kultúrájának és adómentes nyílt piaci politikájának köszönhetően a vásárlás szerelmeseinek vált úti céljává. A légkondicionált hatalmas vásárlóközpontok, a legkiválóbb világmárkák forgalmazása mellett a helyi kézműves termékek kivitelét ösztönző szabályozásával napjainkban aranyváros jelzővel illetik.

Az Arab-öböl homokdűnékkel szabdalt partvidéke egykor beduin telepesek hazája volt. A történelme egészen a bronzkorig nyúlik vissza, majd a 7. századtól a térség kiemelt kereskedelmi útvonalává alakult. Ekkoriban a lakosok megélhetését a gyöngyhalászat, a halászat és a fa csónaképítés biztosította. A kereskedelmi útvonalak világszerte egyre nagyobb szerephez jutottak, és az 1790-es évek végén, a területén Dubai egyik törzse a Bani törzs jutott vezető szerephez. A Bani Yas törzs vezetője Maktoum Bin Butti dinasztia hozta létre Abu Dhabit, amely Dubai történelmét is jelentősen meghatározta. Dubai növekedésére a lassú, de folyamatos növekedés volt jellemző, a nagy mérföldkő 1902-ben történt, amely nem csak az ország, de Dubai jövőjét, és gazdaságát is megváltoztatta: arab telepesek és iráni kereskedők települtek be, amelyet Irán kikötőjében vámtarifák bevezetése követte. A dubai kereskedelem ettől az időtől lendült fel igazán, és virágzása azóta is tart.

Az olaj felfedezése ötvenes években új fejezetet nyitott Dubai életében, jelentős előnyre tett szert a jó megközelíthetősége és kommunikációja révén.

A nagyvárosi fellendülés Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum miatt történhetett meg. A hatalmas növekedéshez és fejlődéshez az általa képviselt társadalmi, gazdasági, és kulturális forgatókönyv vezetett. Dubai az egykori beduinok lakta település, és mint emirátus hosszú utat tett meg, miközben felhőkarcolókkal bővelkedő nagyvárossá vált.

Dubai történetének legfontosabb mérföldkövei

1971: A Dubai Nemzetközi Repülőtér megnyitása

1979: Megnyílt a Jebel Ali kikötő, amely növelte a tengerentúli beruházásokat, és megkönnyítette az utazást

1985: Emirates légitársaságok indulása

1966: Dubai Világkupát rendez, és az első vásárlási fesztiválnak ad otthont

1999: A Burj Al-Arab megnyitása, amelyet a világ egyetlen hétcsillagos szállodája címmel illetnek

2002: Sheikh Mohammed az internetet elindította, és az „Új Dubai”létrehozását tűzte ki célul

2003:Ambiciózus projektek kezdete (Burj Khalifa torony is)

2010: A Burj Khalifa torony lett a Föld legmagasabb ember alkotta szerkezete